CD&V N-VA Zulte staat voor een thuis-gevoel. Een gemeente die kansen geeft om sociale contacten te leggen. Samen zijn en actief zijn zorgt voor verbinding in onze gemeenschap. Wij willen hiervoor unieke kansen creëren. Ontmoetingscentra die rond de kerktoren mensen bij elkaar brengen.
Een nieuwe invulling van buurtwerk krijgt dan ook een zeer belangrijke plaats binnen ons beleid.
Betaalbare kwaliteitsvolle huur –en koopwoningen verdienen een gemeentelijke aanpak. Wij staan voor een gedegen sociaal woonbeleid, in samenspraak met OCMW, sociale woonmaatschappij en private partners. De gemeente dient hier blijvend een regisseursrol op te nemen en dus ook een actieve rol op te nemen. Een veilige en sociale omgeving creëren waar iedereen zich goed voelt, zo zien wij onze opdracht.
1.1. Veiligheid voor mens en dier
Algemene doelstelling: wij willen een geborgen omgeving creëren waar de burger zich veilig voelt en waar performant en consequent wordt opgetreden tegen misbruiken. De accentuering van de verantwoordelijkheid van de burger in de Zultse gemeenschap met een duidelijk evenwicht tussen rechten en plichten. Naast het belang van menselijke rechten, dient een gemeente ook maximaal toe te zien op het respecteren van het dierenwelzijn en dit zowel preventief als sanctionerend.
- Actiepunten:
- Meer blauw op straat (politiedienst gericht op kerntaken) en herwaardering van de buurtpolitie/ wijkagent
- Aandacht voor aanpak van grote maar ook van kleine criminaliteit
- Blijven inzetten op en uitbreiding van de BIN (verankering en verdieping van de netwerken en waardering van de burgerparticipatie) Maximaal gebruik van de actuele communicatietools
- Aandacht en respect voor privacy (sensibiliseren burgers)
- Camera’s (permanente en transparante controle) uitbreiding ANPR camera’s
- Uitbreiding van camera’s op sites die vandalismegevoelig zijn, zoals kerkhoven, afgelegen pleintjes …
- Specifieke aandacht voor veiligheid van vrouwen
- Oprichten van een meldpunt ‘onveilige situaties’ (met consequente en vlotte opvolging)
- Periodieke opendeurdag bij de politie ook aandacht voor het wijk commissariaat
- Consequent veiligheidsoverleg met alle veiligheidsactoren en organisatoren voor alle grotere evenementen
- Voorzien van ondersteunende maatregelen, raamcontract voor bewakingsdiensten op de grote evenementen
- Actieve controle op drugs en alcohol in het verkeer, het hele jaar door
- Actieve drugspreventie maar ook sanctionerende aanpak consequent uitvoeren
- Snelheidscontroles blijvend voorzien op probleemplaatsen: eerst preventief, vervolgens sanctionerend. Snelheidsbeperkende maatregelen in de woonwijken
- Blijvende aandacht ook voor inbraakpreventie
- Periodieke infosessies omtrent diefstalpreventie
- Sluikstorten actief aanpakken via gemeentelijke administratieve sanctie en extra vergoeding van de opruimkosten
- Bewaken van de aanrijtijden binnen de grotere politiezone
- Een periodiek afleggen van buurtbezoeken door de wijkagent in elke buurt
- De integratie van de wijkwerking in het nieuwe gemeentehuis moet de drempel naar de politiediensten veel meer verlagen dan actueel het geval is.
- Wijkagent ook op wijkevenementen laten aanwezig zijn zodat contact verstevigd wordt
- Periodieke communicatie naar de burger toe door de politie
- Onderzoeken of samenwerking met civiele bescherming uit Deinze ook in Zulte mogelijkheden biedt
- Blijvend waken over adequate hulpverlening vanuit de brandweer zone Centrum en actualisatie van de gemeentelijke noodplanning
- Openbare verlichting blijft belangrijk om veiligheidsgevoel te verhogen
- Een waardevol alternatief voor het klassieke dieronvriendelijk vuurwerk
- Opname van dierenrechten in het gemeentelijk administratief sanctierecht, gemeentelijke administratieve boetes dus voor wie zijn dieren niet goed verzorgt (geen water, ondervoeding, geen onderdak, …)
- Blijvende ondersteuning van Dier Onder Dak
1.2. Gezinsbeleid en vrijwilligerswerk
Algemene doelstelling: wij willen aandacht besteden aan het verschil in mensen (diverse talenten) om respectvol een warme samenleving te smeden.
- Actiepunten:
- Een lokaal beleidsplan opmaken voor sociale vooruitgang en tegen armoede.
- Aandacht en detecteren van de armoede in de landelijke context van onze gemeente (vb. laagdrempelige ruilwinkel, sociale kruidenier als contactplaats en start van een gerichte ondersteuning)
- Vrijwilligerswerking verder uitbouwen: een zorgzame maatschappij creëer je door mensen die onvoorwaardelijk en intuïtief extra aandacht aan een ander willen geven. Een gemeente moet op elke mogelijke wijze het vrijwilligerswerk ondersteunen. Een activering op dit vlak is noodzakelijk. We benadrukken hierbij dat we vrijwilligers vooral willen belonen eerder dan sanctioneren als ze iets over het hoofd zien.
- Meer werkelijke waardering en erkenning van het vrijwilligerswerk ( gaat verder dan een occasioneel feest van de vrijwilliger)
- Aftoetsen beleid aan minderheden (alleenstaanden, personen met beperkingen, allochtonen, werklozen, …)
- Vakantieopvang garanderen voor de gezinnen (beschikbaarheid en betaalbaarheid blijven verzekeren)
- Gebruik van de lokalen kinderopvang Machelen en Zulte voor alternatieve vakantiewerking
- Voldoende flexibele en occasionele kinderopvang afgestemd op de actuele noden van de gezinnen. Versneld uitbreiden van het aanbod en waar mogelijk centraliseren. Want ook hier loont samenwerken. Realiseren van een zorgsite (geclusterde kinderopvanginitiatieven, en andere zorgdiensten)
- Stimuleren van gezinskinderopvang met ondersteunend premiestelsel
- Uitbouw van een werkelijke opvoedingsondersteuningsdienst met gespecialiseerde partners en vrijwilligers in een regionaal netwerk
- Aanvullende alternatieve vakantiewerking zoveel mogelijk in groene omgeving organiseren
- Spelotheek/ ruilwinkel: waar jeugddiensten/ kansengroepen en zelf particulieren bepaalde spullen kunnen uitlenen
- Bij creatie van grote woonzones, zoals Wolspinnerij dient integratie van kinderopvang te worden voorzien.
- Behouden en eventueel uitbreiding van de financiële steun om buurtfeesten te organiseren.
1.3. Levenslang kwaliteitsvol wonen en zorg onlosmakelijk met elkaar verbonden
Gezondheid en welbevinden zijn een duurzaam goed. De promotie, verbetering of herstel van de gezondheid en het bevorderen van het goed gevoel dient een constante te vormen binnen alle beleidsaspecten van de gemeente. Zorg en welzijn zijn een recht van iedereen en moeten bijgevolg solidair toegankelijk en betaalbaar zijn voor iedereen.
Algemene doelstelling: Wij willen dat al onze inwoners zich goed voelen in hun buurt en de nodige ondersteuning aangereikt krijgen om levenslang in hun dorp te kunnen wonen. Wij willen met aandacht voor innovatie en met de focus op het bewaken van de toegankelijkheid een brede maatschappelijke context opbouwen waar de inwoners van een garantie op zorg en welzijn in eigen dorp kunnen genieten. De integratie van OCMW en gemeentediensten moet tot een nog betere integrale aanpak leiden. Samenwerking met actoren binnen sectoren als gehandicaptenzorg, ouderenzorg, gezinszorg en armenzorg staat centraal, waar tekorten zoekt de gemeente zelf naar invulling van de noden.
CD&V N-VA wil dat iedereen toegang krijgt tot een betaalbare en kwaliteitsvolle woning. De inwoners woonachtig op ons grondgebied krijgen hierbij voorrang. Daartoe moet er een voldoende aanbod aan betaalbare woningen en bouwgrond zijn. De gemeente dient dit te stimuleren en zodoende speculatie te bestrijden. Ook ten aanzien van leegstand en verkrotting moet de gemeente een activeringsbeleid opzetten.
- Actiepunten wonen:
- Analyse en aftoetsen haalbaarheid nieuwe woonvormen en actieve promotie ervan, met aandacht voor de toenemende vergrijzing en toegankelijkheid (vb. kangoeroe wonen, co-housing, mobiele mantelzorgwoning.)
- Toegankelijkheidstoets van alle openbare gebouwen (panel bestaande uit kinderen, ouderen en mensen met een beperking)
- Stedenbouwkundig beleid enten op een ruimtelijke ordening die aandacht heeft voor groen, bereikbare voorzieningen en esthetiek (kernvernieuwing, parkbeleid, …)
- Kritische analyse van actueel aanbod sociale woningen: “Is er een match tussen vraag en aanbod?” Blijvende voorrang voor inwoners van Zulte.
- Integratie van nieuwe kleinschalige betaalbare kwaliteitsvolle woonprojecten met een mix voor jong en oud, als gemeente zelf actief op zoek gaan naar opportuniteiten binnen het woongebied. Herwaardering staat hierbij centraal. De gemeente moet regisseur zijn van het lokaal woonbeleid.
- Oprichting van een echt toegankelijk “wooninfopunt”
- Consequente toepassing van het reglement op leegstand en verkrotting
- Heel specifiek wensen wij het sociale aanbod binnen de site van Lys Yarns te koppelen aan het WZC St-Vincentius
- Via het zesmaandelijks woonoverleg tussen de diverse actoren binnen het lokaal woonbeleid, wordt de vinger aan de pols gehouden en worden nieuwe noden maar ook nieuwe potenties besproken. Ook private partners kunnen in overleg betrokken worden
- De actuele gemeentelijke bouwverordening blijft de rode draad van het vergunningenbeleid en biedt garantie voor kwaliteit en diversiteit binnen het woonaanbod. Daarnaast biedt deze verordening rechtszekerheid voor kopers en verkopers. Een actualisatie aan nieuwe noden kan 1 maal per legislatuur.
- Ambitieus maar realistisch zoeken naar implementatie nieuwe visie Vlaamse Bouwmeester
- Invoeren van conformiteitsattest voor huurwoningen op Zults grondgebied
- Actiepunten zorg:
- Inzetten op vermaatschappelijking van zorg met een bijzondere aandacht voor en waardering van alle actoren binnen het dienstverleningsaanbod (van artsen tot mantelzorgers) oprichten van een echt dienstverleningscentrum, dat deze actoren samenbrengt
- De gemeente dient actieve gesprekspartner te worden in het inhoudelijke verhaal van de eerstelijnszones
- Inzetten op actieve informatie verstrekking en sensibilisering gezien de vele veranderingen in de sector die zich aandienen (6de staatshervorming, PVF, BelRAI, digitalisering, GDPR, …)
- Actieplan om de eenzaamheid aan te pakken: enerzijds is ‘oud zijn’ een talent dat we kunnen inzetten en ‘nuttig’ maken, anderzijds moeten we senioren actief opzoeken en prikkelen. Ondersteunen van het gemeentelijke vrijwilligerswerk dat hieromtrent reeds acties onderneemt
- Een lokaal meldpunt omtrent veréénzaming. Actief platform creëren waar mensen die langdurig ziek zijn in onze gemeente betrokken blijven bij het gebeuren in onze gemeenschap en een taak opnemen die hun past en hun vooral zin geeft
- Bijzondere aandacht voor vrijetijdsbesteding of integratie in gemeentelijke werking voor mensen met een beperking of langdurige ziekte
- Maximaal openstellen van onze gemeentelijke accommodatie als dienstencentrum in de drie deelgemeenten.
- Opnieuw introduceren van de functie “conciërge” als gezicht voor elk ontmoetingscentrum, waar mogelijk, per deelgemeente
- Aandacht voor stijgende zorg bij de vierde wereld binnen onze gemeente, actieve samenwerking met organisaties als “De Brugge” Met erkenning van de eigenheid van deze organisaties, geen opslorping.
- Uitbreidingsnoden en kansen van RVT in Zulte maximale ontwikkelingsmogelijkheden bieden
- Actief zoeken naar seniorenwoonproject onder de kerktoren van elke deelgemeente
- De gemeente blijft de initiatieven zoals KVG, Ziekenzorg en andere die zich richten op personen met een beperking en of ziekte, ondersteunen en pleegt periodiek overleg
- Nieuwe handelszaken die hun zaak rolstoeltoegankelijk maken, kunnen blijvend rekenen op een ondersteuning van de gemeente
- Verhogen van de vrijetijdsparticipatie door het aanbod van een vrijetijdspas voor mensen met beperkte financiële middelen
- De gemeente behoudt haar eigen sociaal verhuurpatrimonium en legt hiermee eigen accenten.
- CD&V N-VA wenst het principe van starterswoning in eigen gemeente te stimuleren en zal hierbij zoeken naar innovatieve ondersteuningsvormen of eigen projecten.
- Hersituering seniorenwoonsites, dichter naar de kernen waar mogelijk. Mogelijke nieuwe plaats voor starterswoningen verder van de kern.
1.4. Jeugd en onderwijs:
- Actiepunten:
- Keuzevrijheid van onderwijs tussen verschillende netten blijft een prioriteit, daarom is een degelijke uitgebouwde gemeentelijke school steeds belangrijk.
- Veilige toegang schoolgebouwen (STOP principe doorvoeren)
- Jongerenbegeleiding koppelen aan jeugdhuiswerking en deze laagdrempelig en toegankelijk maken in alle deelgemeenten
- Participatie jeugd in het beleid van de gemeente (iedereen de kans bieden om deel te nemen d.m.v. digitalisatie en sociale media)
- Actieve ontspanningsplaats: plaats waar jongeren hun talenten kunnen ontdekken en gericht op weg kunnen gezet worden om ze te ontplooien
- Ondersteunen van jeugdbewegingen bij fuiven op vlak van security en organisatie Veilig én aangenaam fuiven voor iedere jongere: veiligheidsoverleg, alcoholpreventie, fuifbandjes, aandacht voor geluid, aandacht voor buren
- Terug meer actieve inhoudelijke ondersteuning van jeugdraad en stimuleren jeugd gerelateerde maatschappelijke thema’s: drugpreventie, verkeersveiligheid, …
- Kwalitatieve ondersteuning van speelpleinwerking: extra aandacht voor kinderen met een beperking (verstandelijk en/of motorisch). Voorzien van de nodige opleiding om hierin de juiste begeleiding te kunnen aanbieden.
- Verdere uitbouw van de speelpleininfrastructuur. Dit met de nodige aandacht voor alle leeftijdsgroepen en niet enkel de allerjongsten zoals nu. Bijzondere aandacht voor de uitbouw van een kwalitatieve zone voor tieners (skatesport, BMX, …)
- Toevoegen van ‘speelwaarden’ bij creëren nieuwe publieke ruimtes of renovatie bestaande publieke ruimte: bv omgeving Guldepoort, Gaston Martensplein, omgeving gemeentehuis, …
- Blijvende investeringen in kwalitatieve én veilige infrastructuur voor iedere jeugdvereniging
- Zoeken naar oplossingen voor stockageproblemen
- Logistieke/financiële ondersteuning jeugdinitiatieven
- Inzetten op het uitbreiden of verder aanleggen van bos, hierin voorzien we duidelijke en zones die de stempel speelbos meekrijgen.
- Terug opmaak van een duidelijk en ambitieus jeugdbeleidsplan als gemeentelijke leidraad voor jeugdbeleid ondanks wegvallen verplichting tot opmaak
- Ontwikkeling van Grabbelpassysteem 2.0 : alle vakanties van het jaar, aanvullend op speelpleinwerking en bestaande aanbod
- Uitbreiden kinderopvangmogelijkheden (0-3 jaar): zoeken naar oplossingen voor aanvullend aanbod i.s.m. onderwijsactoren
- Evaluatie en hertekening van het huidig aanbod van de vakantie en speelpleinwerking , met betere erkenning van de monitoren en verantwoordelijken.
- Uitbreiden van de studeermogelijkheden tijdens de blokperiodes doorheen het jaar voor elke student op ons grondgebied die dit wenst.
Naast de verdere uitbouw van een eigen kwaliteitsvol gemeentelijk onderwijsaanbod dient de gemeente een faciliterende rol te spelen wanneer scholen willen samenwerken. Zij ondersteunt tevens het Vlaamse concept van de “Brede School”. Daarnaast kan de gemeente op verschillende wijzen en in nauw overleg met de betrokken onderwijs actoren de scholen ondersteunen. Het lokaal onderwijsbeleid moet groeikansen creëren voor kinderen en jongeren binnen de gemeente.
- Actiepunten
- Blijvend flankerend onderwijsbeleid:
- Betalen toegangsgeld zwemmen
- Busvervoer binnen de gemeente
- Tussenkomst in middagtoezicht
- Technische/logistieke ondersteuning
- Onderzoek hoe gemeente kan ondersteunen om de globale schoolinfrastructuur versneld aan te passen aan de hedendaagse noden. Niet enkel van het eigen gemeentelijk onderwijs.
- Blijvend flankerend onderwijsbeleid:
1.5. Dynamisch seniorenbeleid
De groep van senioren groeit ook in onze gemeente gestaag. Door een dynamisch en inclusief seniorenbeleid kunnen we ervoor zorgen dat onze senioren actief blijven binnen onze lokale gemeenschap. Actieve senioren zijn daarbij onmiskenbaar een meerwaarde voor de gemeente.
De vele lokale initiatieven voor en door ouderen, die vaak steunen op vrijwilligerswerk, moeten door de gemeente verder gewaardeerd en ondersteund worden. Dit geldt in het bijzonder voor deze initiatieven die ouderen uit een isolement halen of ertoe aanzetten ook fysiek actief te blijven. Op die manier versterkt men immers de leefbaarheid en warmte van onze gemeente.
Algemene doelstelling: Een dynamisch seniorenbeleid opzetten in samenspraak met de senioren. Een actieve participatie van onze senioren aan het beleid.
- Actiepunten
- Periodieke organisatie van een seniorenloket in elke deelgemeente. Dit als eerstelijnshulp om niet ICT vaardige ouderen bij te staan met hun papieren.
- Beleid er op richten dat ouderen de kans krijgen zo lang mogelijk hun zelfstandigheid te bewaren.
- Nieuw woonvormen mogelijk maken en promoten zodat ouderen niet gedwongen hun oude woning op te geven. Kangoeroewoningen, co-housing, mobiele mantelzorgwoning. (zie thema wonen)
- Waken over kleinschaligheid. In de massa’s verliest iemand zijn persoonlijkheid. We moeten seniorenwoningen doordacht inplannen, maar niet gaan concentreren op dezelfde plaats.
- De mogelijkheid geven aan senioren om te blijven participeren in de samenleving. Dit via de seniorenadviesraad en via inspraakmomenten op locatie zoals in het woonzorgcentrum of per groep seniorenwoningen.
- De kans bieden aan de seniorenwoningen om in dialoog te gaan met hun nabije omgeving. Als mensen elkaar kennen zal er sneller begrip ontstaan en kan er uitwisseling gebeuren over de generaties geen. (bijvoorbeeld een oogje in het zeil houden bij afwezigheid, het meebrengen van wat boodschappen).
- Samen met middenveld actief werken om vereenzaming van senioren tegen te gaan.
- Uitbaten gemeentelijke infrastructuur i.s.m. verenigingen als uitvalsbasis voor zinvolle vrijetijdsbesteding voor senioren: bv gemeenschappelijke maaltijden, uitbouw dienstencentra in onze lokale ontmoetingscentra
- Realisatie van minimaal 1 sociaal restaurant (mogelijks via beurtrol per deel- gemeente)
- Veel verenigingen spelen in op de noden van de ouderen. De gemeente blijft deze initiatieven steunen door specifieke middelen ter beschikking te stellen
- Behoud van intergemeentelijke seniorensportdag
- Kwaliteitsvolle dienstverlening en communicatie: bv seniorenbrochure
- Organisatie cursussen: computer, internet, vreemde talen, …
- Grotere erkenning en impact van de seniorenadviesraad
Een reactie achterlaten